Az expo nagyon hasznos találmány-így találtunk rá mi is a napelem rendszer kivitelezés legjobb szakembereire

A különféle expok, más néven kiállítások nagyon hasznosak tudnak lenni, egy adott témában mindenről tájékoztatást kaphatunk. Rengeteg cég rengeteg ajánlatával találkozhatunk egy helyen, különféle prospektusokat és tájékoztató füzeteket gyűjthetünk össze, így könnyen összehasonlíthatóak például a különböző termékek  illetve szolgáltatások árai, így megkönnyítik a döntésünket. Amikor az esküvőmre készülődtem, hasznosnak tartottam, hogy ellátogassak az esküvő kiállításra. Nem is feltétlenül azért, hogy vásároljak, hanem ötlet gyűjtés céljából. Nem mindegyik kiállítás ingyenes, de szerintem megéri az árát. Az esküvőkiállítást például nagyon hasznosnak bizonyult, nagyon sok kreatív ötletet sikerült összegyűjtenem, aminek segítségével nagyjából képbe kerültem, mibe is vágtam bele a fejszémet, minek mi az ára, mi az az összeg, amit szánok, illetve szánni tudok bizonyos dolgokra a szervezés során.

napelem rendszer

Amit még hasznosnak tartok, ha valaki házfelújításon vagy építésen töri a fejét, az az otthonteremtési kiállítás. Amikor házfelújítás előtt álltunk, mi is részt vettünk ezen a kiállításon, ami ráadásul előzetes regisztrációval még ingyenes is volt. A cél az volt, hogy modern és korszerű megoldásokat alkalmazzunk, amik még hosszú évekig, évtizedekig azok is maradnak, hiszen egy jó darabig nem állt szándékunkban újra végigmenni ezen a procedúrán. Az teljesen egyértelmű volt, hogy a nyílászárókat műanyagra cseréljük le, természetesen a víz-és villanyvezetékek is cserére szorultak, majd a padlóburkolat illetve a laminált padló cseréje következett elméletben. Osztottunk, szoroztunk, és végül úgy döntöttünk, hogy a tető cseréjét is letudjuk egy füst alatt, ugyanis napelem rendszer telepítése is közeli terv volt a házfejújítással kapcsolatosan. Leginkább azért volt szükség a tetőszerkezet változtatásaira, mert az előzetes környezeti felmérés során fényt derült rá, hogy nem bírná el a napelem rendszer súlyát, illetve a tető dőlésszöge sem optimális. Erre a kiállításra is vonult ki pár cég ,akiknek a napelem rendszer teljeskörű kivitelezése a profilja, onnan választottuk ki ezt a céget, akit linkeltem.

A rendszer telepítésének a nulladik lépése ugyanis annak a felmérése, hogy mennyire felel meg a feltételeknek annak érdekében, hogy a kívánt eredményt és a megtérülést is hozza a beruházás. A lelkiismeretes kivitelező és tervező számára ez az elsődleges cél, ez a cég pedig valóban annak tűnt, ugyanis a legkisebb dolgokban is kezdeményezték a változtatást, ami minimálisan is visszafogta volna a rendszer hatékonyságát. Ezért sajnos pár fát is ki kellett vágni, mert árnyékoló környezeti elemként negatívan befolyásolta volna a folyamatot, kis mértékben elzárva a napsugarak útját a napelem felé. A tervezés során nem csak a hatékonysági, hanem biztonsági és esztétikai szempontokat is figyelembe vették. Mivel egy ilyen fotovoltaikus rendszert több évtizedre, akár ötven évre terveznek, fontos, hogy nem csak a meglévő, hanem a jövőben bekövetkezhető környezeti változásokat is figyelembe vegyünk. Például azt sajnos nem láthatjuk előre, hogy a szomszédban a régi ház helyére mekkora monstrumot fognak a jövőben építeni, ami szerencsétlen esetben akár eltakarhatja a Napot a napelemek elől. Ezt sajnos még a legjobb tervező mérnökök sem láthatják előre. Miután a helyszíni felmérés során kiderült, hogy szükség van pár tényező változtatására az ingatlanon, azért kértünk egy előzetes árkalkulációt a cégtől, tudván, hogy mekkora és milyen teljesítményű napelemre lesz szükségünk. Bár szóba került, hogy nem csak a tetőre lehet telepíteni a napelemeket, hanem akár földre is, mi inkább mégis a tetőre szerettük volna kiviteleztetni, ha már eleve tervben volt a tető felújítása.

Érdemes tehát kilátogatni az expokra, mi is így kerültünk képbe teljesen a napelem rendszerekkel, és sikerült egy megfelelő kivitelező céget is találnunk erre a célra.