Az egészséges életmód részeként a porcerősítésről informálódtam

A börzék világa határtalan, ezt tudjuk. Nem csak tematikájában, de szervezésében és megvalósításában is nagyon különbözőek ezek a programok.

Egy olyan rendezvényen jártam nem régiben, amit kifejezetten hasznosnak találtam, erről szeretnék most mesélni.

Nagyon más volt ez, mint a szakmákkal kapcsolatos, ahol a múltkor megfordultam.

Ez egy sokkal nagyobb volt, rengeteg előadással, több napon keresztül, a témája pedig az egészséges életmód volt.

Nem csak hazai, de külföldi szakemberek is megfordultak a színpadon, a köztes időkben pedig Rengeteg kis standnál lehetett megfordulni, ahol a téma különböző szegmenseivel lehetett megismerkedni szakértők segítségével.

Szeretem az ilyen komplex bemutatókat, főleg azért, mert azoknak is hasznos, akiknek már vannak ismereteik és csak bővíteni szeretnék, de azoknak, akik teljesen dilettánsok, de érdekli őket a téma, minden lehetőséget biztosít a korrekt tájékozódásra.

Én rég óta törekszem az egészséges életmód fenntartására.

Ezt leginkább sportos életmóddal támogatom.

Minden nap reggel 6 órakor futni megyek, nekem ez olyan, mint másnak a kávé, ha ez kimaradna, ne adja az ég, nem is indulna el a nap.

A táplálkozásra is igyekszem odafigyelni, jó ideje nem eszem se finomított lisztet, sem cukrot, de ennél tovább nem terjednek az ismereteim a témában, mert meg mondom őszintén, nem hagyok hajlandó minden napomat azzal tölteni, hogy azon gondolkodjak, mit ehetek és mit nem.

Jól érzem magam a bőrömben, megeszem, amit kívánok, de annál többet sosem.

Hatalmas várakozásokkal érkeztem az expóra, hogy meghallgassam a különböző új fejlesztéseket és irányzatokat az egészséges életmódban.

Különösen egy téma érdekelt, a porcvédés és porcerősítés.

Sokat hallani mostanában a témáról, de én személyesen is érintett vagyok.

Az édesanyámnak meg kellett műteni a térdét, mert teljesen kikopott az ízület és már alig tudott járni.

Most folyton orvosi kezelésekre jár és szerettem volna tájékozódni, hogy tudok-e neki valahogyan segíteni, illetve, hogy én tudok-e valamit tenni, hogy nekem ilyen gondom ne legyen a későbbiekben.

Nem akartam ész nélkül belevágni valami gyógyszer szedésébe, inkább tájékozódtam.

Szerencsére több helyen is szóba került a börzén ez a téma, így nem mentem hiába.

Volt egy előadás arról, hogy milyen táplálkozási tanácsokat kell szem előtt tartani például azért, hogy az ízületeink nagyobb biztonságban legyenek.

Megtudtam például, hogy 80 %–ban vízből épül fel a porc, így nagyon fontos a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadék bevitel.

Szinte biztos, hogy anyukám itt vétette az első hibát, hiszen ő sosem iszik napközben, csak este.

Sokat vitatkoztam vele már erről, nem lehetett meggyőzni, most tessék, ez lett a vége.

Visszatérve a megelőzésre, azt is elmondták, hogy alapvetően lúgosan kell táplálkozni, mert a savas ételek támogatják a gyulladások kialakulását, így ízületi gyulladáshoz is vezethetnek.

Jól tettem tehát, hogy elhagytam a cukrot és a finomított fehér lisztet, még arra kell figyelnem, hogy többször egyek halat, illetve, hogy a vörös húsok és zsíros ételek fogyasztását csökkentsem.

Őszintén, rajongok a húsipari termékekért.

Simán elcserélnék egy egész tortát egy karika kolbászra, de ezek szerint ezen is változtatnom kell.

Ha már táplálkozás, ugye a bevitt tápanyagok milyensége is döntő lehet.

Fontos, hogy odafigyeljünk a glükozamin, kollagén és aminosav háztartásunk szinten tartására, mert ezek támogatják a porcok egészséges létét.

Fontos még a kondroitin, a kalcium, mangán és a vitaminok és ásványi anyagok bevitele.

Szó volt a természetes irányzatokról is, de a nagy mennyiségű kurkuma és állati porc fogyasztás annyira nem lelkesített fel.

Az előadás kitért még a sport szerepére is.

Mivel a jól táplált porcoknak sem tesz túl jót a túlzásba vitt terhelés, így ha sportolunk, nagyon oda kell figyelnünk, hogy mit és hogyan.

Én a futásommal például a tűzzel játszom, hiszen betonon teszem és nem túl jó cipőben.

Mint kiderült, hiába érzem én kényelmesnek, ha nem tartja rendesen a lábamat, a tartásom rossz lesz közben és ezzel veszélyeztetem az ízületeim egészségét.

Ajánlottak egy boltot, ahol bemérik az ember lábát és egyéni paraméterek szerint készítenek futócipőt minden megrendelőnek, szerintem a jövő héten fel fogom őket keresni.

porcerősítőAddig, míg nincs meg a cipőm, szüneteltetni fogom a futást.

Az előadó tanácsa szerint, jót tehet a biciklizés és az úszás.

Nem régen nyitott meg a környékünkön az új uszoda és már amúgy is terveztem, hogy kipróbálom, így adódik az alkalom.

Az előadás után sétáltam egyet a standok között és találtam egyet, ahol kifejezetten a porcerősítőkkel kapcsolatosan lehetett felvilágosítást kérni.

Nagyon sok fajta van belőle, én nem is gondoltam volna.

És nem csak a gyártók szerint van egy csomó féle, hanem formájában is.

Én például jobban preferálom a belsőleges oldatokat, mint a kapszulákat vagy aktív filmtablettát, de szerencsére ilyen formában is elérhető egy néhány készítmény.

A hölgy ajánlott nekem néhány készítményt és átbeszéltük az adagolást is.

Megkérdeztem, hogy anyukámnak mit javasolna, de sajnos kiderült, hogy ez egy visszafordíthatatlan folyamat.

Az elkopott porcokat már nem lehet megjavítani, így ő maximum a tüneteit tudja enyhíteni egy-egy készítménnyel.

Ezen az információn felbuzdulva el is döntöttem, hogy be fogom szerezni a készítményeket és mindenképpen szedni fogom őket.

Én egy ideje mindig interneten keresztül rendelem a táplálék kiegészítőimet.

Van egy online patika, ami nagyon megbízható, gyors és árban is nagyon elfogadható, így most is innen rendeltem meg, amire szükségem volt.

Betartottam az ígéretemet és azóta váltottam a futásról az úszásra.

Jól is esett egy kis változatosság, ráadásul rájöttem, hogy egy csomó olyan izmomat tudom vele megmozgatni, amiről nem is tudtam, hogy létezik.

Nagyon örülök neki, hogy úgy döntöttem, hogy elmentem erre az expóra, és azt gondolom nagyon sok hasznos információval gazdagodtam.

És ha anyukámon sajnos már nem is tudok segíteni, legalább magamnak és a leendő gyerekeimnek tudok segíteni azzal, ha megelőzöm tudatos odafigyeléssel a porcok elkopását.