Egy expón kell megtudnom, hogy gázpalack kell a sörcsapoláshoz?

Nagyon sok expón jártam már életemben, de mindig vannak olyan helyek, ahogy valahogy kimaradnak. Persze nem akarok elmenni minden létező alkalomra, hisz vannak olyan dolgok is, amik nem érdekelnek, de az esetek döntő többségében időpontütközésekről vagy hirtelen közbejövő dolgokról van szó. Idén azonban már semmi sem tudott megakadályozni abban, hogy eljussak egy sörökről szóló expóra.

Persze, engem alapesetben mindenki borozós embernek tart, és azt gondolná, hogy sose érdekelne a sörözés. Ez valamennyire igaz is, hisz általában csak akkor szoktam a bor helyett ezt választani, ha olyan helyre térek be, ahol biztos vagyok, hogy jobb minőségben ihatok ilyet. A németországi nyaralásomon például egy héten keresztül én is söröztem – hisz ha Rómába mész, tégy úgy, mint a rómaiak.

Az ilyen rendezvényeket azért is szeretem, mert rengeteg érdekes dolgot lehet hallani. Nap közben körbe-körbe jártam a sörmesterek standjainál, és mindenhol különböző kézműves söröket kóstolgattam és beszélgettem. Mivel a legtöbb eladó férfi volt, ezért nagy örömmel hallgatták például a történeteimet a nemrég meglátogatott luxus járművek expóról, de rengeteg lehetőségem nyílt nekem is kérdezni.

Délutánra a sok beszélgetés közben már be is fűztek, hogy az otthonomba is szerezzek be egy sörcsapot. Ehhez, mint megtudtam, nem is nagyon lesz másra szükségem a szerkezeten kívül, mint egy CO2 gázpalackra, amit bár cserélni kell, mivel ki tud fogyni, ha megfelelő helyet találok hozzá, akkor ezt olcsón el tudják majd intézni, és gyakran nekem a házhozszállítás miatt el se kell mennem érte.

Kérdésemre elmagyarázta, hogy mire való a CO2, azaz szén-dioxid gázpalack: ez az, amire minden sörcsaphoz szükség van, ugyanis ez hajtja az ember poharába a sört. Mivel ehhez a témához nem értek, megnyugtatott, hogy ez nem olyan veszélyes, mint a PB-gáz. A széndioxid nem táplálja az égést, és azon kívül, hogy mindkettőt ugyanolyan formában árulják, nem sok közük van egymáshoz. Nevetve hozzátette, hogy ha ennyire nem értek a témához, akkor óvatosan vásároljak, mert a legtöbb helyen a PB mellett akár argon-, acetilén- vagy corgonpalackot is rendelhetek, és mindegyiknek igen rossz következménye lenne, ha sörcsapba dugnám.

Az egyetlen probléma a CO2 palack használatánál, hogy kicsit szénsavasabbá teszi a sört, mint amilyen a hordóban volt, de gyakran nincs más lehetőségük, mert a sörcsap és a hordó közti táv hossza miatt egy oxigénpalack nem lenne elég a hajtáshoz. Az expo nagy részén állítása szerint ezt használják, és meg is adta, hogy ő honnan szokta beszerezni a CO2 palackokat, ha esetleg tényleg szükségem lesz rá.

A beszélgetés után már figyeltem rá, és tényleg minden egyes sörcsapnál észrevehettem ezt a palackot is – eddig nem is tudom, hogy hogy nem szúrta ki a szemem. A honlapot ellenőrizve megtudtam, hogy nem egy nagy összegű beruházásról van szó, ráadásul azok, akiket ajánlottak, tényleg vállalnak házhozszállítást is Budapest területére. Ez nagyon jó, mert nem szeretnék én magam gázpalackokat szállítani a városon keresztül. Magamat ismerve ráadásul mindig újratöltetnék – az üres gázpalackokat csak úgy kidobni borzasztó lenne környezetvédelmi szempontból -, ezért azt is vinnem kéne magammal.

Két fontos dolog volt még, amire a már tapasztalt öreg figyelmeztettek engem: az egyik, hogy ha már új eszközt vásárolok, akkor figyeljek arra, hogy megfelelő CO2 reduktorom legyen hozzá, mivel az az, amivel szabályozni tudom a gáz mennyiségét. Ha az nem megfelelő, akkor a gáz is gyorsabban fogy, és a sör is szénsavasabb lesz, és ezek egyike se kívánatos. A másik dolog pedig az, hogy mindig legyen otthon tartalékom CO2 gázpalackom is. A legjobb, ha rögtön az első telefonos vagy online rendelésnél kettőt veszek, hisz ha épp akkor fogy ki az előző, amikor vendégeket várok, akkor nem lesz olyan jó a mulatság.