Lakásfelújítási expo és ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018

Évek óta halogatjuk, de most már egyszerűen nem lehet tovább, így belevágtunk a lakásfelújításba. Biztos volt, hogy ablakokkal és a fűtési rendszerrel csinálni kéne valamit, és persze egy rakás apróság. Ha belefér a keretbe, még új konyhát is kapok…

A férjem, Peti talált egy jó expot, ahol csupa lakásfelújítással kapcsolatos kiállító van, legyen szó minőségi, jól szigetelő ablakokról, vagy egyedi bútorokról.

Éppen az ablakos standnál nézelődtünk, és halkan diskuráltunk arról, hogy mi fér bele a keretbe és mi nem, amikor odaért az eladó. Udvariasan elnézést kért, és a figyelmünkbe ajánlott egy energiahatékonysági hitelt. Rögtön rákerestünk a névre, amit mondott: ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018. A weboldalon, amit kiadott a kereső, egy nagyon kedvező feltételekkel felvehető hitelt találtunk, amelyet pályázat keretén belül lehet megnyerni.

Maga a hitel, ahogy az eladó is mondta, azt a cél szolgálja, hogy minél energiahatékonyabbá tegye a lakásokat. Magánszemélyek, lakószövetkezetek és társasházak egyaránt pályazhatnak, de a hitelkeretnek csak a felét nyerheti el az utóbbi két csoport, a másik fele kimondottan lakossági célra van fenntartva.

De mi is tartozik egy ilyen energiahatékonysági hitel felhasználási keretei közé? A weboldal erről is tájékoztat: napkollektorok, napelemes rendszerek, fűtéskorszerűsítés, ablakcsere, hőszivattyú telepítése és hőszigetelésre használható fel.

A feltételei ráadásul igen kedvezőek, mondhatni, mesébe illő. A felvehető összeg minimum 500 ezer és maximum 10 millió forint lehet. A hitelhez 10%-os önrész szükséges, ami arányaiban nem rossz egyáltalán, sőt! Maximum 20 éves futamidőre vehető fel, és, most jön a legjobb rész: 0%-os kamattal. Ezeknek új információknak a fényében az egész felújítást újra kellett gondolnunk.

Leültünk szépen egy szabad sarokba az expon, és nekiálltunk végiggondolni a dolgokat. Fűtéskorszerűsítésnél ugyanis felmerült az elektromos fűtés, de az egetverő villanyszámla miatt elvetettük. De mi van, ha ezzel a szuper pályázattal csináltatnánk napelemes rendszert is?

A weboldal szerencsére a napelemes rendszerekről is részletesen tájékoztatást adott, továbbá árajánlat kérésre is lehetőséget kínál, ami mindenképp hasznos, amikor az ember ezerfelé akar sok-sok pénzt kifizetni.

Leírták, hogy mennyire fontos és miért fontos a helyszíni felmérés, miért nem elég, ha fotókat küldenek az ügyfelek, és azt is leírták, milyen szempontoknak kell megfelelnie a háznak. Ez külön jól jött, hiszen ha itt azt látja az ember, hogy az ő ingatlana nem alkalmas napelemes rendszer telepítésére, vagy nem érné meg, mert nem lenne gazdaságos, akkor sok felesleges körtől kíméli meg magát.

ablakcsere napelem szigetelés pályázat 2018

És hogy milyen feltételekről beszélünk? Először is, a ház tetejéről. Annak ugyanis el kell bírnia a panelek és a tartórendszer súlyát, ezért fontos, hogy masszív legyen. Ezenkívül a dőlésszöge is fontos, hiszen ennek is nagy szerepe van abban, hogy mennyi napsugár éri a paneleket. A tájolás természetesen kiemelt fontosságú (délkeleti, délnyugati az ideális), és az árnyékoló tényezőket is figyelembe kell venni.

Szerencsére, ha a házunk nem megfelelő, alternatív megoldásként esetleg a garázs tetejére, vagy akár a földre is lehet telepíteni a rendszert.

Nagyon hálásak voltunk az ablakosnál kapott tippért. Erre az expóra egészen biztosan megérte kilátogatni!