Hogy mik nincsenek!?

Nemrég elkísértem édesapámat egy fűtés, hűtés, szellőzés és szaniter expóra. Hát, nem sok tinilány járt arra, és én is csak azért, mert apának a munkatársa, akivel menni terveztek lebetegedett és apa nem szeretett volna egyedül menni.

Sok érdekességet láttam, de azért ugyanolyan sokat unatkoztam is. Mindenesetre találtam magamnak néhány dolgot, amit el tudnék képzelni az otthonomba. Az AHT amorf fűtőszalag abszolút vitte a díjat, mert ki tudtam próbálni, hogy milyen érzés az a meleg, amit ez a rendszer hoz létre, és nagyon tetszett. Úgyhogy otthon utánakerestem és találtam is egy oldalt, egy cég weboldala, akik nagyon részletesen leírják, hogy hogyan is működik ez a rendszer. Ez az amorf valami olyasmi, ha jól értettem, hogy szilárd halmazállapotú, de olyan gyorsan volt lehűtve, hogy a belső tulajdonságai megmaradtak olyannak, mint folyadék korában. Ez pedig nagyon tartóssá teszi ezt az anyagot mindenféle korrózió ellen.

Ennek a furcsa melegnek is megértettem a lényegét, amit a standon éreztem. (Igen, bevallom, hogy nem mertem ott kérdezősködni, nem szeretek idegenekkel beszélni, de szerencsére az internet mindent tud.) Tehát, ez az amorf szál olyan meleget csinál, mint a Nap. Ezt hívják sugárzó melegnek. Ha kiállsz a napfényre, érezhetően melegebb van, mint ugyanott, ugyanolyan időjárási viszonyok között az árnyékban, mivel a nap sugarai egyenesen téged melegítenek. Ugyanígy van ezzel az amorf szál is: nem a levegőt melegíti fel, mint oly sok más fűtéstechnika, hanem egyenes téged. És szerintem ez rohadt jó dolog. Ráadásul alkalmas a rendszer padlófűtés, falfűtés és mennyezetfűtés kialakítására is. Jó mi? Hagyományos padlófűtést, például amiben meleg víz fűt, nem tudnál felszerelni a plafonra, mert az a levegőt melegíti és természetesen a meleg levegő felfele száll, te meg lent a szobában megfagynál, de itt, mivel téged melegít a fűtés és nem a levegőt, ez nem okoz egyáltalán problémát. Én tuti a mennyezetbe rakatnám az amorf szálat fűtőszőnyegeket, vagy esetleg falfűtést szereltetnék, csak azért is, hogy ne padlófűtésem legyen, ami már viszonylag sok embernek van (mondjuk nem hiszem, hogy ilyen technológiájú).

Szóval ennyit az expóról. Apunak természetesen hasznos volt, de neki ehhez a kapcsolódik a munkája, szóval érthető is.